ویندوز ۷ به تاریخ پیوست
تجهیزات جانبی: به گزارش تجهیزات جانبی، سیستم عامل Windows ۷ دیگر بروزرسانی ها و اصلاحیه های امنیتی شرکت مایکروسافت را دریافت نخواهد کرد و به صورت عملی از گردونه سیستم های عامل خارج و کنار گذاشته شد.
به گزارش تجهیزات جانبی به نقل از ایسنا، ویندوز ۷ هفتمین نسخهٔ سیستم عامل از مجموعهٔ مایکروسافت ویندوز و خانوادهٔ ویندوز ان تی بود که در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ به بازار عرضه و جهت استفاده در کامپیوتر های شخصی تولید شد. این سیستم عامل هفتمین نسل از سیستم عامل های ویندوز بود و بنابراین نام آنرا ویندوز ۷ گذاشته اند. در ابتدای فروش بنابر گفته معاون تحلیل NPD برنامه پیش فروش ارزان قیمت، بازاریابی با چشم گیری بالا و قراردادهای متهورانه مایکروسافت کمک کرد تا ویندوز ۷ شروع موفقیت آمیزی داشته باشد.
عرضه ویندوز ۷ به فروش کامپیوتر های شخصی تکانی داد به صورتی که فروش آنها در دوهفته ابتدایی حدودا دو برابر شد و ۴۹ درصد بالاتر از مدت مشابه در یک سال پیش از مدت زمان ارائه آن بود اما آغاز فروش ویستا رونق بزرگ تری به فروش کامپیوتر ها داد. این نرم افزار در حالی فروش جهانی اش را شروع کرد که بازنگری هایی خوبی از جانب بیش تر تحلیل گران فن آوری دریافت کرده بود و کاربرانی که آنرا مورد آزمایش قرار داده بودند بهبود قابل توجه آن نسبت به ویندوز ویستا را مورد تمجید قرار داده بودند؛ در مرحله آزمایش دستگاه ها، بیشتر از هشت میلیون نفر از ویندوز ۷ بهره برده بودند.
در میان امکانات جدید ویندوز ۷ میتوان به نوار ابزار با طراحی مجدد برای باز کردن برنامه ها و بستن پنجره ها، قابلیت بهبودیافته برای اشتراک گذاری فایل ها با کامپیوتر های دیگر، نرم افزار ویرایش عکس و ویدیو و قابلیت پخش موسیقی یا ویدیوی دیجیتالی در دستگاههای دیگر اشاره کرد؛ همینطور ویندوز ۷ دارای اینترنت اکسپلورر ۸ است که جدید ترین نسخه مرورگر اینترنتی مایکروسافت است بود. اما پشتیبانی ویندوز ۷ توسط مایکروسافت در تاریخ ۱۴ ژانویه ۲۰۲۰ متوقف گردید. در رابطه با دلیل این اقدام گفته شده با عنایت به پایان پشتیبانی از این ویندوز، سفارش ارتقا به ویندوز ۸، ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ است؛ چونکه دیگر به روزرسانی های امنیتی را دارا نمی شود و سیستم را در معرض خطر ویروس ها، هکرها و بدافزارها قرار می دهد.
درباره جزئیات این اقدام میتوان گفت مایکروسافت، شرکت توسعه دهنده سیستم عامل ویندوز، با انتشار بیانیه های مختلف در طول چند سال قبل بارها از پایان پشتیبانی از نسخه های قدیمی و قبلی ویندوز همچون ویندوز ۷ که از پرطرفدارترین نسخه های این سیستم عامل به حساب می آید، اطلاع داده و به کاربرانی که هنوز از آن برای کامپیوتر های شخصی خود استفاده می نمایند اخطار داد که هرچه سریعتر نسخه های جدیدتر همچون ویندوز ۱۰ را بر روی سیستم خود نصب و دانلود کنند چونکه نسخه های قبلی دیگر بروزرسانی های امنیتی و نرم افزاری را از ژانویه ۲۰۲۰ میلادی دریافت نخواهند کرد و در صورت بروز هرگونه مشکلی برای کاربران کامپیوتر های مذکور، مایکروسافت پاسخگو نخواهد بود.
اما تحقیقات و نظرسنجی های صورت گرفته از آن حکایت می کند که بالغ بر یک پنجم ادارات و شرکتهای بزرگ در جهان هنوز از نسخه محبوب اما قدیمی این سیستم عامل یعنی ویندوز ۷ استفاده می نمایند و کارمندان آنها هم بدون اطلاع از عدم پشتیبانی مایکروسافت و احتمال بروز مشکلات امنیتی و نرم افزاری برای اطلاعات ذخیره شده سیستم های اداره و شرکت مربوطه، همچنان برای انجام کارهای موردنظر و روزانه خود ویندوز ۷ را بر روی سیستم های خود اجرا می کنند.
شرکت سازنده نرم افزارهای سازمانی Kollective، در رابطه با میزان به کارگیری ویندوز ۷، یک زمینه یابی انجام داده است که ۲۰۰ کارمند شرکتهای فناوری اطلاعات در ایالت متحده و بریتانیا در آن شرکت داشته اند و نتایج جالبی از این بررسی به دست آمده است. در آن زمان گفته شده بود تقریبا یک پنجم شرکتهای بزرگ هنوز از ویندوز ۷ استفاده می کنند؛ هرچند که خیلی از شرکت ها روند مهاجرت به ویندوز ۱۰ را شروع کرده اند، به عقیده Kollective، این مهاجرت چندین سال طول خواهد کشید و تا پیش از ۱۴ ژانویه ۲۰۲۰ صورت خواهد گرفت. این تحقیقات و پژوهشها که توسط شرکت Kollective فعال در تولید نرم افزارهای سازمانی انجام شده، نشان داده است برخلاف آنکه خیل عظیمی از شرکتهای بزرگ و سازمان های مختلف روند مهاجرت و کوچ به ویندوز ۱۰ را شروع کرده اند، اما هنوز یک پنجم آنها در این حوزه بسیار کند حرکت و عمل می کنند و پیشبینی می شود نتوانند خویش را به مهلت تعیین شده از جانب مایکروسافت برسانند.
این غول تکنولوژی آمریکایی اعلام نمود که کاربرانی که تحت هر شرایطی علاقه ای به استفاده از ویندوز ۱۰ ندارند، باید از این پس بروزرسانی های امنیتی تمدید شده برای ویندوز ۷ دستگاه خویش را به صورت پولی از این شرکت دریافت نمایند. بروزرسانی امنیتی تمدیدشده ویندوز ۷ به صورت انفرادی برای هر سیستم عرضه می شود و هرسال قیمتش دوبرابر خواهد شد.
دن وتراس، مدیرعامل شرکت Kollective در این خصوص اظهار داشته بود: مهاجرت از ویندوز ایکس پی هم برای خیلی از شرکتهای بزرگ در جهان بیشتر از سه سال به طول انجامید تا تمام دستگاههای متصل خویش را به نسخه جدید ویندوز ارتقا دهند. در این مورد هم آنها تنها چند ماه فرصت خواهند داشت تا ارتقا ویندوز کامپیوتر های شرکت خویش را انجام دهند در غیر این صورت باید به منظور تمدید پشتیبانی از جانب مایکروسافت هزینه های گزاف و بیهوده ای بپردازند که امکان دارد به سقف یک میلیون دلار در سال هم برسد. ازاین رو منطقی به نظر می آید که تمامی شرکتهای کوچک و بزرگ، ارتقای ویندوز سیستم های فعال در شرکت خویش را به پرداخت هزینه های هنگفت ترجیح دهند و هرچه سریع تر آنرا ارتقا دهند. اما بررسی ها و آمار انتشار یافته نشان داد که پس از بارها اخطار مایکروسافت، سرانجام کاربران ویندوز ۷ تصمیم گرفته اند کامپیوتر های خویش را به ویندوز ۱۰ ارتقا دهند.
بر اساس گزارش وبسایت digitaltrends، به نظر می رسید که سهم ویندوز ۷ از میان نسخه های موجود و قابل استفاده از سیستم عامل های کامپیوتر به میزان ۳.۶ درصد در ژوئیه ۲۰۱۹ کاهش پیدا کرده که بیشترین میزان کاهش در تاریخ این سیستم عامل به حساب می آید. در ژوئن ۲۰۱۹، آمارها نشان می داد که سهم ویندوز۷، ۳۵.۳۸ درصد و ویندوز ۱۰، ۴۵.۷ درصد بوده و یک ماه بعد یعنی ژوئیه ۲۰۱۹، این ارقام به ترتیب به ۳۱.۸۳ درصد و ۴۸.۸۶ درصد رسیده است. همینطور گروهی از کارشناسان و متخصصان علم کامپیوتر تحت عنوان 0patch بعد از مدتها تلاش و کار مداوم بر روی صدمه پذیری های امنیتی که در نسخه ویندوز ۷ وجود داشت، به دنبال هشدارهای شرکت ماکروسافت اعلام نمودند تصمیم دارند بعد از پشتیبانی این شرکت از ویندوز ۷ خود به عرضه و انتشار بروزرسانی های امنیتی این نسخه از ویندوز اقدام نمایند تا کاربرانی که از آپدیت سیستم عامل کامپیوتر خود به جدید ترین نسخه از ویندوز جای مانده اند، هم بتوانند امنیت سایبری کامپیوتر و اطلاعات خویش را حفظ کنند و در صورت وجود و کشف صدمه پذیری و حفره های امنیتی، آنها را رفع کنند.
این درحالی است که بعد از گذشت یک سال از پایان رسمی پشتیبانی مایکروسافت از سیستم عامل ویندوز ۷، همچنان گروهی از کاربران کامپیوتر شخصی در مقابل رها کردن این نسخه قدیمی سیستم عامل کامپیوتر لجاجت می کردند. هیچ کس شمار دقیق آنها را نمی داند اما تعداد این کاربران در چند سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته است. طبق گزارش زدنت، بررسی آمار منتشره از جانب برنامه تحلیل دیجیتالی دولت آمریکا نشان داده است تا پایان دسامبر سال ۲۰۱۹ حدود ۷۵.۸ درصد از کامپیوتر ها با ویندوز ۱۰، حدود ۱۸.۹ درصد با ویندوز ۷ و ۴.۶ درصد با ویندوز ۸.x. کار می کردند. یک سال بعد در دسامبر ۲۰۲۰ شمار کامپیوتر های شخصی که با ویندوز ۱۰ کار می کردند به ۸۷.۸ درصد افزوده شد در حالیکه شمار کامپیوتر های مجهز به ویندوز ۷ به ۸.۵ درصد کاهش پیدا کرد و شمار کامپیوتر های ویندوز ۸.x. از این هم کاهش بیشتری داشت و به ۳.۴ درصد رسید.
بررسی از منابع دیگر هم نتایج مشابهی را نشان داده است. طبق آمار "نت مارکت شیر"، شمار کامپیوتر های ویندوز ۱۰ تا آخر سال ۲۰۲۰ از ۶۳ به ۷۴ درصد افزایش پیدا کرده و شمار کامپیوتر های ویندوز ۷ از ۳۱.۲ درصد به ۲۱.۷ درصد کاهش پیدا کرده است. طبق این گزارش مایکروسافت سالهاست که مدعی است شمار کاربران کامپیوتر شخصی ویندوز ۱.۵ میلیارد نفر است اما این ادعا مورد تردید قرار دارد. با وجود همه ابهامات، واضح است که حداقل ۱۰۰ میلیون دستگاه کامپیوتر شخصی همچنان با ویندوز ۷ کار می کنند و این رقم امکان دارد بسیار بالاتر باشد. گفته شده بود بعضی از دارندگان این کامپیوتر ها برای دریافت آپدیتهای امنیتی تحت برنامه آپدیت امنیتی تمدید شده مایکروسافت پول پرداخت می کنند. همینطور تاکید شده بود این مشتریان برای ارتقای سیستم عامل خود در سال ۲۰۲۱ تحت فشار قرار خواهند گرفت چونکه هزینه این آپدیتها دو برابر می شود.
در نهایت اعلام گردید گوگل از اوایل سال میلادی ۲۰۲۳ به پشتیبانی مرورگر کروم در ویندوز ۷ و ویندوز ۸.۱ پایان می دهد. کروم ۱۱۰ که قرار بود هفتم فوریه منتشر شود، در هیچ کدام از این دو نسخه ویندوز کار نخواهد کرد. کاربران همچنان قادر خواهند بود از نسخه های قدیمی تر کروم در ویندوز ۷ و ویندوز ۸.۱ استفاده نمایند اما دیگر نمی توانند نسخه های جدیدتر که قابلیت های جدید و امنیت به روز شده ای دارند را نصب کنند.
در صفحه پشتیبانی کروم که این خبر در آن اعلام شد، گوگل پیشنهاد کرد کاربران برای دریافت بروزرسانی های کروم، به ویندوز ۱۰ تا ویندوز ۱۱ ارتقا پیدا کنند. این مساله برای کاربرانی که سیستم هایشان از نسخه های جدید سیستم عامل مایکروسافت پشتیبانی نمی کند، شرکت هایی که همچنان از ویندوز ۷ و ویندوز ۸.۱ استفاده می نمایند و افرادی که توان مالی خرید کامپیوتر جدید را ندارند، دشوار خواهد بود. با این وجود، گوگل ناچار بود بالاخره به این پشتیبانی پایان دهد. گوگل اعلام نموده که زمان پایان پشتیبانی این شرکت با پایان پشتیبانی مایکروسافت از ویندوز ۷ و ویندوز ۸.۱ در ۱۰ ژانویه، مطابق شده است.
در همین رابطه اخیرا اعلام شده است سیستم عامل ویندوز ۷ دیگر بروزرسانی ها و اصلاحیه های امنیتی شرکت مایکروسافت را دریافت نخواهد کرد و به صورت عملی از گردونه سیستم های عامل خارج و کنار گذاشته شد.
طبق اعلام مرکز مدیریت راهبردی افتا، شرکت مایکروسافت با بیان این خبر تاکید کرده که از بیستم دی ۱۴۰۱، بروزرسانی ها و اصلاحیه های امنیتی ویندوز ۷ را به طور کامل متوقف کرده است. مایکروسافت(Microsoft) سیستم عامل Windows ۷ را در ۳۰ مهر سال ۱۳۸۸ ارائه نمود. پشتیبانی (End of Support – به اختصار EOS) و پشتیبانی تمدید شده (Extended End of Support) از آن به ترتیب در ۲۳ دیماه ۱۳۹۳ و در ۲۴ دیماه ۱۳۹۸ به پایان رسید.
برنامه Extended Security Update - به اختصار ESU - آخرین دستاویز برای مشتریانی بود که بعد از پایان پشتیبانی مایکروسافت در ۲۳ دی ۱۳۹۳، همچنان درحال اجرای این سیستم عامل قدیمی مایکروسافت بودند. وجود یک نقطه ضعف (Vulnerability) خطرناک در سیستم عامل می تواند سبب دور زدن قوی ترین نرم افزارهای ضدویروس یا دیواره های آتش شود و این در حالیست که سالهاست که ویروس نویسان و نفوذگران بشدت از سیستم عامل پرطرفدار Windows سوءاستفاده می کنند. علاوه بر این، مایکروسافت پشتیبانی خویش را از سیستم عامل Windows ۸.۱ هم متوقف کرده است، سیستم عاملی که نخستین بار ۹ سال پیش در آبان ۱۳۹۲ عرضه شده بود، اما از روز گذشته سه شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱ پشتیبانی آن هم متوقف گردید. طبق آمار، Windows ۷ سهمی بیشتر از ۱۱ سیستم عامل ویندوز دیگر را هم اکنون، در جهان به خود اختصاص داده است؛ این در شرایطی است که فقط ۲.۵۹ درصد از مشتریان مایکروسافت از Windows ۸.۱ استفاده می نمایند.
شرکت مایکروسافت اعلام نموده است، هفته جاری، نسخه Microsoft Edge ۱۰۹ را منتشر خواهد نمود که آخرین نسخه این مرورگر وب است که از Windows ۷ و Windows ۸/۸.۱ پشتیبانی خواهد نمود. این نسخه از Microsoft Edge همینطور آخرین نسخه ای خواهد بود که از Windows Server ۲۰۰۸ R۲، Windows Server ۲۰۱۲ و Windows Server ۲۰۱۲ R۲ پشتیبانی می کند.
شرکت گوگل هم در اطلاعیه مشابهی اعلام نموده است نسخه ۱۱۰ مرورگر وب Google Chrome هم احتمالا از ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ پشتیبانی از Windows ۷ و Windows ۸.۱ را متوقف خواهد نمود. عدم پشتیبانی مرورگرهای وب به این معنا است که Microsoft Edge ۱۰۹ و Google Chrome ۱۱۰ به کار بر روی این «سیستم های عامل قدیمی» ادامه خواهند داد اما دیگر بروزرسانی ها و اصلاحیه های امنیتی را دریافت نخواهند کرد و کاربران Windows ۷ و Windows ۸.۱ از این پس، خویش را در معرض انواع تهدیدات امنیتی قرار می دهند. خیلی از سازندگان دیگر، پشتیبانی از سیستم عامل Windows ۷ را پیشتر متوقف کرده بودند.
Google Chrome حالا بیشتر از ۶۴ درصد، بعد از آن Safari با حدودا ۱۸ درصد و Microsoft Edge با حدودا ۴ درصد از مرورگرهای وب را به خود اختصاص داده اند و مابقی از دیگر مرورگرها استفاده می نمایند. کارشناسان مرکز مدیریت راهبردی افتا از تمامی مدیران، متخصصان و کارشناسان حوزه IT سازمان های دارای زیرساخت حیاتی کشور خواسته اند سیستم های عامل منسوخ شده شامل Windows ۷ و Windows ۸.۱ را با اولویت بالا حذف و سیستم عامل دیگری را جایگزین کنند تا در معرض انواع تهدیدات امنیتی سایبری قرار نگیرند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب