وزارت جهاد كشاورزی اعلام كرد؛

اهم اقدامات دولت سیزدهم در بخش کشاورزی از توزیع هوشمند اقلام تا افزایش ۵۰ درصدی قیمت خرید گندم

اهم اقدامات دولت سیزدهم در بخش کشاورزی از توزیع هوشمند اقلام تا افزایش ۵۰ درصدی قیمت خرید گندم

تجهیزات جانبی: وزارت جهاد کشاورزی با انتشار گزارشی اهم اقدامات و دستاوردهای انجام شده طی 5 ماهه نخست عملکرد دولت سیزدهم در بخش کشاورزی را در امتداد پشتیبانی از تولید کالاهای اساسی و خنثی سازی اثر تحریم های آمریکا در زمینه امنیت غذایی اعلام نمود.


به گزارش تجهیزات جانبی به نقل از خبرگزاری ایرنا، وزارت جهاد کشاورزی با انتشار گزارشی اقدامات و دستاوردهای ویژه این وزارتخانه طی ۵ ماهه نخست فعالیت دولت سیزدهم را اعلام نمود.
براساس این گزارش، در ابتدای دولت سیزدهم و به دستور رییس جمهوری پس از ۶۰ سال ماموریت هایی که در سال ۱۳۴۲ در انقلاب سفید گرفته شده بود، به وزارت جهاد کشاورزی بازگشت به نحوی که حوزه های تجاری، تنظیم بازار و تجارت محصولات کشاورزی که متعلق به وزارت صمت بود به این وزارتخانه واگذار شد و بدین ترتیب کل زنجیره تامین غذا از مزرعه تا سفره دارای یک متولی و فرمانده شده است که اساسا این فرماندهی واحد به نفع جامعه و موجب پایداری تولید و دسترسی بهتر برای مردم می شود.
اجرای کشاورزی قراردادی
اجرای کشاورزی قراردادی محوری ترین اقدام کلان این وزارتخانه بوده و در این راستا از توسعه کشت قراردادی گندم، کلزا و پنبه حمایت و کشت قراردادی برنج نیز طراحی شده است.
بنابراین این گزارش، کشاورزی قراردادی گندم در سطحی معادل ۲۶۰ هزار هکتار از اراضی ۱۷ استان کشور با تهیه بسته حمایتی برای مجریان طرح به مرحله اجرا درآمده است و تفاهم‏نامه کشت قراردادی دانه ‏های روغنی در سطح ۱۰۰ هزار هکتار و پنبه در سطح ۵ هزار هکتار با تعریف بسته حمایتی منعقد شده است.
تراز تجاری بخش کشاورزی در فصل پاییز ۱۴۰۰ نسبت به فصل تابستان همان سال در دولت سیزدهم ۲۸.۲ درصد بهبود یافته و از ۳۴۳۱- میلیون دلار به ۲۴۶۲- میلیون دلار رسیده است.
راه اندازی قرارگاه امنیت غذایی در وزارت جهاد کشاورزی
قرارگاه امنیت غذایی بمنظور پایش امنیت غذایی، رصد کالاهای اساسی و بازار برای تامین اقلام مورد نیاز و اقدامات پیش تدبیری و مقتضی در وزارت جهاد کشاورزی به راه افتاده است. پروسه قیمت گذاری، تولید، توزیع، ترخیص، بازرسی و نظارت بر قیمت کالاهای اساسی بصورت مستمر و روزانه در سطح ستاد وزارت جهاد کشاورزی، استانها و شهرستان های کشور مورد رصد قرار می گیرد.
هم زمان با شروع به کار دولت سیزدهم و با تلاش وزارت جهاد کشاورزی در تامین منابع مالی لازم، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی پیش از شروع سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ با رعایت هزینه های تولید و متناسب با تورم اعلام گردید.
از دیگر اقدامات کلان وزارت جهاد کشاورزی طی ۵ ماهه نخست دولت سیزدهم‏، افزایش ۵۰ درصدی قیمت خرید تضمینی گندم با در نظر گرفتن هزینه های تولید و متناسب با تورم جهانی است، بطوریکه با رایزنی های فراوان و تامین منابع مالی، قیمت هر کیلوگرم گندم در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ با افزایش ۵۰ درصدی نسبت به سال زراعی گذشته از ۷۵۰۰ تومان تعیین شده پیش از کشت، به ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان افزوده شد و مبلغ ۱۰۰۰ تومان هم بعنوان جایزه تحویل گندم به دولت به ازای هر کیلوگرم؛ به مبلغ فوق اضافه خواهد شد.
کاهش قیمت لبنیات، گوشت مرغ و ثبات بازار میوه
کاهش نسبی قیمت سه قلم پرمصرف لبنیات، گوشت مرغ و تخم مرغ و ثبات نسبی بازار میوه همچون دستاوردهای تعامل وزارت جهاد کشاورزی با ۱۰۰ اتحادیه، تشکل و انجمن در بخش های مختلف کشاورزی بوده است.
طی ۵ ماهه نخست دولت سیزدهم، توزیع هوشمند اقلام خوراکی و محصولات کشاورزی شروع و در بیشتر کلان شهرها عملیاتی شده است که نتایج آن در کاهش قیمت و ثبات نسبی بازار مرغ و تخم مرغ و برخی اقلام پرمصرف مشهود می باشد.
کارگروهی در امتداد افزایش سطح زیر کشت دیم تشکیل شد که در گام دوم آن‏، همانا اجرای طرح جهش تولید در دیم زارهای کشور با سطحی بیش از دو میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار از اراضی ۱۵ استان کشور است که این مهم با انعقاد تفاهم نامه ای میان وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرائی فرمان امام (ره) شروع شده و بر طبق آن برای افزایش مشارکت کشاورزان، کود رایگان، بذر با ۵۰ درصد تخفیف، بیمه با ۳۵ درصد تخفیف و ترویج و آموزش رایگان به کشاورزان ارائه شده است.
افزایش ذخایر راهبردی کالاهای اساسی به ۴ ماه
افزایش ذخایر راهبردی کالاهای اساسی (گندم و نهاده های دامی) از ۲ به ۴ ماه از دیگر اقدامات ویژه در مدت یاد شده است و وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم با برنامه ریزی توانست ذخایر راهبردی گندم و نهاده های دامی را افزایش دهد.
با تهیه سامانه برنامه ‏ریزی تولید و توزیع بذور اصلاح شده، بیش از ۳۶ هزار تن بذر جو در طبقات و ارقام مختلف، ۷۰ هزار یونیت بذر چغندرقند پاییزه و ۲۰۰ هزار یونیت بذر بهاره تهیه، تامین و توزیع شده است و نیز تولید بذر سورگوم علوفه ‏ای و دانه‏ ای، ارزن و چغندر علوفه ای از دیگر اقدامات ویژه در بخش زراعت بوده و در مدت یاد شده توسعه اجرای پروژه های پایلوت مزارع الگویی تغذیه و کشت نشایی، توسعه کشت ارقام پرمحصول و هیبرید برنج و بهبود تغذیه گیاهی برنج در ۲۰ سایت، تغییر زمان کاشت حبوبات دیم از بهاره به پاییزه و اجرای حدود ۱۸۰ هزار هکتار سطح کشت مکانیزه در این بخش صورت گرفته است.
توسعه سطح زیر کشت گلخانه ها
توسعه گلخانه ها در سطح ۱۰۸۱ هکتار، انتقال ۴۳۶ هکتار سبزی و صیفی از فضای باز به محیط کنترل شده و افزایش ضریب خوداتکایی تولید بذور هیبرید گلخانه‏ای اجرائی شده است.
سایر اقدامات بخش باغبانی، جهش تولید گیاهان دارویی و افزایش توسعه سطح زیر کشت با ارائه تسهیلات، راه اندازی ۳۷ قطعه باغ مادری، پشتیبانی از تولید نهال خرما به روش کشت بافت، خرید برگ سبز چای به میزان ۱۳۵ هزار تن و پرداخت ۲۱۶ میلیاردریال تسهیلات با کارمزد ۴ درصد بین چای کاران از اقدامات صورت گرفته در بخش باغبانی است.
اقدامات بخش دام و طیور
در این مدت در بخش دام و طیور اقداماتی همچون تولید ۷۸۷۰ هزار تن محصولات دامی شامل ۴۶۰ هزار تن گوشت قرمز، ۵۵۲۰ هزار تن شیر خام، ۱۳۰۰ هزار تن مرغ و ۵۹۰ هزار تن تخم مرغ صورت گرفته است. همین طور احیای سویه ملی مرغ لاین آرین و ورود ۴۴ میلیون قطعه جوجه یک روزه گوشتی این سویه در بازار، هویت گذاری حدود ۱۵ میلیون راس دام، توسعه پرورش گاو دومنظوره، آمیخته‏گری دام سنگین، اصلاح نژاد گاومیش و اجرای مرحله سوم طرح واکسیناسیون سراسری طیور روستایی ضد بیماری نیوکاسل انجام و نسبت به خرید، ذخیره سازی و توزیع ۸۰ هزار تن انواع محصولات دامی اقدام شده است.
تامین ۴.۴ میلیون تن ذرت، حدود ۲ میلیون تن کنجاله سویا و ۱.۵ میلیون تن جو، توزیع حدود ۱.۸ میلیون تن نهاده‎‏ شامل ۵۲۸ هزار تن ذرت، ۵۱۱ هزار تن کنجاله سویا، ۷۵۰ هزار تن جو، خرید و تامین حدود ۱.۶ میلیون تن نهاده دامی از خارج از کشور شامل ۷۴۲ هزار تن ذرت، ۳۵۹ هزار تن کنجاله سویا، ۵۴۶ هزار تن جو و تامین ۱۱۵ هزار تن محصولات دام و طیور، از دیگر اقدامات بخش کشاورزی است.
در بخش شیلات، تولید حدود ۳۶۰ هزار تن از انواع ماهی و میگو، کشت بیش از ۴۴۵ میلیون قطعه لارو، رهاسازی بیش از ۳۱۰ میلیون قطعه انواع بچه ماهی، صادرات ۶۵ هزار تن خوراک و انواع آبزیان، ساماندهی ناوگان صیادی و توقیف ۱۳۰۰ لنج و قایق موتوری صید غیرقانونی، ساخت اسکله های شناور بندر صیادی سوزا و بهره برداری از اسکله بندر صیادی آبادان، شروع عملیات اجرائی حدود هشت مزرعه پرورش ماهی در دریا، رفع تعلیق صادرات خاویار پرورشی به اتحادیه اروپا و صادرات ماهی به کردستان عراق انجام شده است.
۶۰ میلیون مترمکعب صرفه جویی در مصرف آب
در بخش آب و خاک کشاورزی در حوزه توسعه سامانه های نوین آبیاری، راه اندازی شبکه، تجهیز و نوسازی و زهکشی اراضی در سطح حدود ۲۲ هزار و ۴۰۰ هکتار، بازسازی و نوسازی قنوات حدود ۱۶۰ کیلومتر و افزایش ظرفیت صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی حدود ۶۰ میلیون متر مکعب اقدام شده است. همین طور پیگیری و نهایی‏ شدن تخصیص آب ۲۵۵ هزار هکتار اراضی فاز ۲ طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتاری اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام، تعیین ۲۲ هزار هکتار اولویت اول اجرای فاز دوم طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتاری اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام و پیگیری مبادله موافقتنامه‏های آن در طول این مدت صورت گرفته است.
تثبیت ۲۴ میلیون هکتار اراضی ملی
از اقدامات ویژه حوزه منابع طبیعی و امور اراضی کشاورزی در ۵ ماهه نخست دولت سیزدهم، تثبیت ۲۴ میلیون هکتار اراضی ملی و حدنگاری حدود ۱۶.۵ میلیون هکتار، خرید و تجهیز خودرو های حفاظتی به سیستم مانیتورینگ و بلوک بندی حفاظتی در سطح ۱۰۷۶ حوزه آبخیز، عملیات مراقبت و آبیاری جهت بیابان زدایی و تثبیت شن های روان ۷۸ هزار هکتار، تهیه طرح های مرتعداری در سطح ۱.۴ میلیون هکتار و مدیریت چرا در ۶.۷ میلیون هکتار و آبخیزداری در سطح ۱۸۶ هزار هکتار، تهیه ۱۷۰هزار هکتار نقشه حدنگاری و افزایش ۱۸۴ درصدی مساحت اراضی رفع تداخل شده به میزان ۳۶۰ انجام شده است.
مبارزه با عوامل خسارت زا در سطح ۱.۸ میلیون هکتار
طی این مدت در بخش حفظ نباتات مبارزه با عوامل خسارت زای زراعی و باغی در سطح ۱.۸ میلیون هکتار، مبارزه بیولوژیک و غیرشیمیایی در سطح یک میلیون هکتار، ردیابی ۴۷۰ هزار هکتار، ضدعفونی ۵۵۵ هزار تن محصولات، اعمال ضوابط قرنطینه ای بر ۱۰ میلیون تن و پیش آگاهی در سطح ۳۱۵ هزار هکتار صورت گرفته است.
تامین ۱ هزار و ۷۰۰ دستگاه انواع تراکتور؛ در بخش مکانیزاسیون کشاورزی نیز ۴ هزار میلیاردریال تسهیلات جذب و بیش از ۱۹ هزار و ۷۰۰ دستگاه انواع تراکتور، ۱۸ هزار دستگاه انواع ادوات و ۸۰۰ دستگاه انواع کمباین تامین و به کشاورزان تحویل شده است.
افزایش میزان سطح و پوشش بیمه‏ ای محصولات جدید
ارایه تعرفه های بیمه ای متنوع و افزایش میزان سطح و پوشش بیمه‏ای محصولات جدید و کشت‏های قراردادی، توسعه بهره‏برداری از فناوری‏های نوین ماهواره‏ای در فرایندهای بیمه‏گری، پایش و برآورد خسارت، پرداخت ۶۷۱ هزار فقره تسهیلات به میزان ۸۹۳ هزار میلیاردریال و ۲۱۷ هزار میلیاردریال تسهیلات خرید تضمینی و حمایتی، تشکیل دو صندوق پشتیبانی از توسعه سرمایه گذاری بخش کشاورزی در استان‎های گلستان و خوزستان، افزایش تعداد کل صندوق ها به ۱۶۷ مورد، افزایش مبلغ ۶۲۵، ۱ میلیاردریال به سرمایه صندوق ها، اعطای ۷۱۲، ۶ میلیاردریال تسهیلات و توزیع ۲۴۵، ۲ میلیاردریال اعتبارات دولتی به عاملیت صندوق‏ ها طی مدت یاد شده در دولت سیزدهم است.
خرید حمایتی ۱۱۰ هزار راس دام مازاد عشایر
در بخش عشایر به خرید تعداد ۱۱۰ هزار راس دام مازاد عشایر توسط شرکت پشتیبانی امور دام بمنظور پشتیبانی از فعالیت و اقتصاد جامعه عشایری و متعادل کردن بازار خرید دام، اجرای ۱۲۷ پروژه آب رسانی برای تامین آب آشامیدنی پایدار عشایر، آب رسانی به میزان ۲.۲ میلیون مترمکعب و توزیع ۵۶۰ هزار تن نهاده های دامی (جو، کنسانتره و...) در سامانه های عرفی محل استقرار دامداران عشایر، تخصیص مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان تسهیلات به دامداران عشایر بعنوان سرمایه در گردش دامداری و نهاده های دامی (که تا حالا ۹۲ درصد آن جذب شده است)، تخصیص مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بابت خرید علوفه، نهاده دامی و آب آشامیدنی و... باتوجه به شرایط خشکسالی سال آبی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ (که ۵۶ درصد آن تا حالا جذب شده است) و تامین و توزیع ۱۴.۲ میلیون لیتر نفت سفید، ۱.۶ میلیون لیتر نفت گاز و ۶.۸ میلیون کیلوگرم گاز مایع (۶۲۲ هزار کپسول گاز) می توان اشاره نمود.
سایر اقدامات انجام شده؛ ثبت و گسترش نظام‏ های میراث کشاورزی در ایران، مشارکت در تدوین سند جامع توسعه کشاورزی استان هرمزگان و تهیه و تدوین بیش از ۱۲ فقره اساسنامه و دستورالعمل جهت راه اندازی و استقرار ساختار جدید نظام صنفی با همکاری دبیرخانه هیات عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران از اقدامات دیگر انجام شده در مدت یاد شده بشمار می رود.


منبع:

1401/01/17
08:31:00
5.0 / 5
1122
تگهای خبر: آموزش , سایت , سیستم , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
تجهیزات جانبی
93z.ir - مالکیت معنوی سایت تجهیزات جانبی متعلق به مالکین آن می باشد - 1397 تا 1403